Sambal Ikan Bilis dan Kentang Perencah Kak Sal

Assalamualaikum dan Hai semua. Hari ini nak share resipi menggunakan Perencah Serbaguna Kak Sal. Ianya sangat mudah dan menjimatkan masa memasak. Perencah Serbaguna ni adalah hasil tumisan bawang merah, bawang putih, cili kisar dan sedikit belacan. Jadi, kita tidak perlu nak tunggu dan bazir masa dengan tumis bawang dan cili. Guna Perencah Serbaguna Kak Sal sahaja. Resipi hari ini mudah sahaja, sambal ikan bilis dan kentang.

Perencah Serbaguna Kak Sal


Sambal Ikan Bilis dan Kentang Perencah Kak Sal


Bahan-bahan;

5 sudu besar Perencah Serbaguna Kak Sal
Kentang 3 biji (saiz sederhana) - goreng
Ikan bilis segenggam penuh - goreng
Bawang besar 1 biji dihiris - optional
Gula dan Garam secukup rasa

Cara-cara;

1) Goreng kentang dan ikan bilis.
2) Disebabkan sis suka extra bawang, jadi sis tumis bawang besar. Boleh skip ke langkah ke 3 kalau tak nak letak bawang.
3) Masukkan Perencah Serbaguna Kak Sal dan kacau dalam 30 saat.
4) Masukkan gula dan garam secukup rasa
5) Tutup api. Masukkan kembali ikan bilis dan kentang. Kacau rata. Siap.





Comments